Över en kopp kaffe del 2 - påtår med Boda

Såg för en liten stund sedan hur K-Lunsen begav sig iväg med sin slips i handen och hörde honom berätta för någon att den skulle dumpas på lämplig plats. Varför inte bara slänga den i papperskorgen? Inte kan vi låta läsarna vänta i evigheter på mer eftersnack ifrån Stockholm?

*busvisslar*

Hey, Boda, kom över hit!

Bodastenen i kursiv text
Suwarrow i normal text

Tack för sällskapet vid middagen boda! Hur känns det spontant så här efteråt och visst tusan hade du också något runt halsen, hur tänkte du där egentligen?

Chansade och valde en slips med elefanter på. Det blev en lyckad satsning, då den viktigaste nyheten som JF hade med sig till Stockholm var att Blackrodpiloten nu producerar 100 bbls/d bara 1 månad efter att den gått in i produktionsfas. Tidigare har vi fått information om att reservoaren tar emot ångan på ett bra sätt och att den inledande rena ångfasen endast tog 4 månader, vilket är halva tiden jämfört med analogen Wolf Lake B10. Sammanfattningsvis kan man säga att både piloten och elefanten verkar må finfint och att förhoppningarna om goda resultat vad gäller produktion och CSOR nu stigit ett hack.

Tack för den sammanfattningen. Ständigt dessa metaforer i detta case. Men jag vet att flera läsare nu törstar dödligt efter info om den kära Löken. Det får bli mer Blackrod senare, för nu snackar vi…

Om Onion Lake

Du, ska vi börja med att redogöra för vad som gick så fel i Q1? Undertecknad var en av många som var alldeles ruskigt fel på det med estimaten.

Q1-rapporten visade lägre intäkter och högre kostnader för O&T per fat än tidigare. Det förorsakades framför allt av att en del av de nya brunnarna vid Onion Lake producerade ovanligt stor andel sand. Producerad råolja består av olja, vatten, sand och andra föroreningar. Till en början försökte man avlägsna föroreningarna på plats, men den höga andelen sand ledde till ökade kostnader, bl a för kemikalier, och man gick över till att sälja emulsionen, dvs den obehandlade råoljan, till ett betydligt lägre pris än normalt. Problemet minskar när brunnarna producerat några månader vilket syns i Q2-rapporten.

Vad mer finns att tillägga om den kalla produktionen och nuläget vid Löken? Nuvista togs ju t ex upp på den allmänna presentationen efter en fråga ifrån en pirat och JF berättade att deras sektioner idag producerar 400 fat/dag och att BlackPearl är fortsatt mkt intresserade av att köpa sektionerna till rätt pris.

Det finns 21 brunnar som borrades tidigare under året som inte tagits i drift ännu enligt Don. Jag frågade JF om Nuvistas sektioner. Han sa att livstiden för primärbrunnarna vid Onion Lake var 6-8 år och att Nuvista borrade sina första brunnar på 80-talet och senare, dels 2007 och dels 2010. De från 80-talet lär vara ur produktion. De som togs i drift 2007 har ca 2-4 år kvar och de från 2010 ca 5-7 år kvar till pension. Frågan är när de är mogna för att säljas.

Vänta nu! Jag ser en välbekant figur som smyger borta vid kakbuffén! Lunsen, kom över hit igen, vi kallpratar lite om Löken här, något att tillägga?

K-Lunsen i fet text

Sådärja, tog en snabb svängom till Yttre Skärgården och körde ”snaran” i kompostkvarnen. Tillbaka igen kan jag berätta att när det gäller drilling locations på Onion Lake så finns det fortfarande plats för ytterligare 200 brunnar. Trots att man kanske kommer upp till 100 nya i år. Man jobbar så med kall-produktionen att man borrar nya efterhand som de gamla sjunker i produktion. På frågan om var max kall-produktion för Onion skulle kunna ligga på minns jag siffran 12.000 per dag fram till SAGD-start.. Men det är nog inte aktuellt. Det känns som att man bromsar vid 10.000. Lite konstigt kanske att man avstår från kassaflödet om det stora problemet man lyfter fram är finansieringen?

Om vi nu lämnar den kalla produktionen och går över till investeringsplanerna för nästa år så fick vi ju reda på att budgeten visserligen inte lagts fram för styrelsen ännu men att den preliminärt innefattar den sedan länge projekterade pipelinen och processbatteriet. Pipen beräknas kunna köra igång under slutet av nästa år. Vad mer finns att tillägga i ärendet?

Investeringskostnaden för pipelinen och processbatteriet ligger på ca 45 MCAD enligt Don och besparingen jämfört med lastbil är ca 1-2 dollar per fat enligt JF. Don sa att det eventuellt kan vara 3 dollar/fat. Fördelarna är ökade intäkter genom att oljan kan spädas till lägre viskositet (blending) och på så sätt kunna säljas i transporterbart skick, sänkta O&T-kostnader samt bättre kontroll på hela processen. I dagsläget är de beroende av andras intressen vilket kan ställa till problem. Jag tog upp att det även bör ge bolaget en större kundbas och därigenom möglighet till större intäkter, men JF höll inte riktigt med mig om det. Han menade att prisvariationerna på marknaden är små.

En fråga som aldrig blev ställd var varför man avvaktat med ansökan för pipeline och batteri vid Onion Lake trots att man planerade för mer än hundra nya brunnar 2011. Och att produktionen rimligtvis skulle närma sig gränsen för vad som var rimligt att transportera med truck. Festival höll med om att man ligger nära gränsen för vad som är vettigt att köra med truck. Det ser onekligen ganska oproffsigt ut! Men som sagt, den frågan fastnade tyvärr långt ner i fråge-lådan.

Mmm. Smärtgränsen för när trucktransport blir hanterbart går någonstans vid 8 000-10 000 fat/dag. En sista punkt beträffande pipen som jag inte tror var uppe på huvudmötet kan du väl bjuda på Lunsen?

Jepp! När det gäller pipeline vid Onion Lake och till vilken angränsande pipe den skall anslutas till blev svaret något övverraskande ”till Husky´s pipeline..” Alternativet hade varit att ansluta till CNRL´s pipe. Men, kanske föll CNRL´s pipe på att den har sämre kapacitet.. Att kapaciteten på OL kan bli större än vad som hittills redovisats? Och kanske på något annat som t ex sämre villkor?

Glöm aldrig bort Husky i det här caset! Välkänt kommentarstillägg när oddsen på framtida köpkandidater på Suws oddstavla ständigt ritas om. Men nu över till det som innebär verklig uppsida vid Onion Lake, SAGD.

JF fick frågan om produktionsansökan finns att tillgå för oss aktieägare. Svaret var att det är möjligt först när godkännandet utfärdats, så vi får ge oss till tåls lite till, i värsta fall ända till årsskiftet. Hade varit intressant att se layouten, om de förberett för Nuvistas sektioner mm.

Ja. Det är här som dom gamla Nuvista-brunnarna i anslutning till SAGD-området blir intressanta. SAGD är inget alternativ för Nuvista, deras område är för litet. Och värdet på brunnarna sjunker för varje kall-produktions-dag som går. Men för Blackpearl skulle brunnarna vara värdefulla som SAGD-brunnar i kombination med horisontella produktionsbrunnar.

På en direkt fråga under middagen kunde John bekräfta att uppgiften i Peters senaste analys, om att det är två parallella SAGD-ansökningar som gäller, stämmer. En till de traditionella myndigheterna och en till en organisation med indiankoppling (Indian Oil & Gas Canada (IOGC)). Tidsmässigt räknar man med att få klartecken ifrån ordinarie myndighet först, kanske redan i år, och i Q1 nästa år ifrån ”indian-myndigheten”. Det känns som det verkligen är på håret huruvida merparten av contingenten vid Onion Lake, via myndighetstillstånd, skall kunna bokas om till 2P i månadsskiftet Jan/Feb. Inriktningsändringen på fältet då Lunsen? En fråga som jag vet att många ställt sig?

Jag tycker att JF hade bra svar på varför man valt att inte ta en hel del nyborrade brunnar på centrala Onion Lake i produktion. Det rör sig i första hand om brunnar inom SAGD-området. Tydligen är det så att man skulle förändra tryck-förhållandet i reservoaren om man drog igång kall-produktion i vertikal-brunnarna innan dom horisontella brunnarna borras vilket skulle kunna innebära problem i SAGD-framtiden.. Det svaret kan jag köpa. Normalt sett producerar man först kallt i dom vertikala brunnarna. Sen borras horisontella produktionsbrunnar och dom vertikala konverteras till SAGD-brunnar som tillför ånga i reservoaren. Tekniken är så pass beprövad att man bedömer att en pilot-anläggning är onödig.

Nå Boda, vi hade ju skissat lite på en framtida möjlig ytterligare SAGD-uppsida men förslaget som lades fram väckte inga nya förhoppningar.

Nej tyvärr. Om man studerar Net-pay kartor för Dinaformationen i presentationer från Pearltiden kan man få uppfattningen att Dina-formationen norr om SAGD-området ser idealisk ut för SAGD, men det avfärdade JF med att de gamla kartorna är felaktiga och Dina-formationen är för tunn där, vilket enligt tummregeln brukar innebära att den är mindre än ca 10m. Som vi vet är JF försiktig, så det är möjligt att tjockleken där är något över 10 m, men att han tycker att det är för små marginaler för att sätta det i spel i dagsläget.

Tack gentlemän! CAPEX på Onion Lake nästa år beräknas till ca 100 MCAD. Vi fick siffrorna muntligt, så att säga i flykten av John, precis när vi var på väg att gå. Utöver de nämnda 45 MCAD skall ni lägga på 20-30 MCAD vardera för nya horisontella respektive vertikala brunnar. Låt oss avsluta med resurs-/reservläget innan vi går och fyller på kaffekopparna. 13 2P och 80 2C fördelade på 73 SAGD och 7 framtida primära. Påtår!!!!

2 kommentarer:

  1. Intressanta reflektioner som vanligt,tackar.
    Att vända blad i boken om Pärlan blir intressantare för var dag som passerar.

    SvaraRadera
  2. Tack för erat engagemangdet är stort.

    Intressant läsning för oss BP ägare..!

    Mvh BJ

    SvaraRadera