Över en kopp kaffe - Lunsen och Suw eftersnackar

Vi provar en alternativ teknik för att redogöra för saker som ännu inte belysts på annat håll men som vi fäste uppmärksamhet på under Sverigebesöket. Välkommen till eftersnack med K-Lunsen som däcksvabbare Suw fångade över en kopp kaffe och ett par intressanta teman! Kunde Placera.nu:s forum stalka vår bolagsmiddag via twitter så är det inte mer än rätt att vi bjuder in till lite kafferep så att ni inte missar hur vi passade på att frossa i kakbuffén efter presentationen för att suga ut så mkt som möjligt ur bolaget då vi aldrig någonsin kommer att få se någon aktieutdelning ifrån BlackPearl. Ingen analys utan välfylld mage! Då kör vi!

K-Lunsen i Tjock text
Suwarrow i Normal text

What we have..

Upprepades ett stort antal gånger under slutet av presentationen. Det är ingen som helst tvekan om att ledningen är mycket nöjda med tillgångarna i fält-portföljen. Kanske lite misstänkt nöjda…

Barnsligt nöjda skulle jag säga. Jag tror att en av anledningarna till att John inte längre kan hålla tillbaka noncore är att de haft fina framgångar där, om än i så mycket mindre skala. Det rör sig om ren yrkesstolthet. De tycks ha träffat helrätt både vid John Lake och Senlac/Reward men vet att det i slutändan spelar mindre roll. Det är Blackrod som räknas och intrycket där var precis det samma. Barnsligt eller misstänkt nöjda…

För en tid sedan frågade någon om contingenten på core-fälten kan komma att utökas.. Och jag tror absolut att den kan det. Kanske fick vi en liten ledtråd när JF bläddrade fram en av dom sista sidorna i presentationen som visar Blackrod i jämförelse med diverse andra SAGD-fält (Sidan 28) och sa ”this is what we have”…

Inte nog med det. När sliden lades fram sade han ”This is an important slide” och lät den sedan ligga kvar tills siste piraten lämnat lokalen. Som för att trumma in något han ville men ändå inte kunde säga. Några förslag på vad han kanske försökte få fram till oss?

Om man vill kan man ju alltid skriva ut sidan, bläddra tillbaka till sidan 13 för att sedan rita in SAGD-området för 80.000 bpd på utskriften. Sen kan man ju kolla på hur mycket mörkgrönt som återstår.. Mörkgrönt är riktigt bra. Mellangrönt är OK bra. Och ljusgrönt är bättre än ingenting..

Ha ha ”Alltid grönare på andra sidan” får kanske skrivas om till: ”Det är alltid grönare på sidan 28”? Men jag anar vad du vill komma åt.

Som jag ser det finns det en koppling mellan contingenten, SAGD-området och produktionen 70.000 bpd, allt enligt Sproule-rapporten. Så visst finns möjligheten…

Kittlande och spekulativt. Så har det alltid varit i det här caset. Ibland är man på rätt spår och ibland inte. Vi får väl se om du lyckats fästa ögonen på en anledning till att lyfta contingenten vid Blackrod i slutet av januari. Något annat du har att tillägga på Blackrod nu när vi ändå är där?

Lite intressant var att bolaget som Festival-teamet tidigare arbetade för, Koch, en gång i tiden hade sektionerna direkt öster om Blackrod´s SAGD-område. Detta borde innebära att man sen slutet av 90-talet haft rätt bra koll på Blackrod.. Och det blir bara en ytterligare bekräftelse på vad som kom fram i Malmoe, att Sobel hård-kollade Blackrod redan 2007.

Ja visst är det en ytterligare förstärkning. Tolkningen ifrån Malmö var ju att Ed upptäckte fältet något år innan man lade vantarna på Pearl. Men det var inte detta som gjorde att du och bodastenen senare på kvällen startade upp datorerna för att jämföra med kartorna i BlackPearls pilotansökan, eller hur?

JF hävdade att MEG Energy för dagen har kontroll över dessa sektioner. Vilket låter helt galet.., Både undertecknad och bodastenen har nyligen kollat igenom Laricinas presentationer och där framgår ganska klart att dom sitter på sektionerna… Men dom kanske har fel? ;-)

Låter som det mest givna grävjobbet här framöver att reda ut begreppen. Vi sitter alltså på kartor från två vitt skilda källor som säger att Laricina sitter på de hyperintressanta sektionerna öster om Blackrod och sedan står JF plötsligt och målar upp världens scenario inför storpublik där en tung spelare skulle kunna tänkas köpa upp såväl MEG som BlackPearl för att sitta på ett jätteprojekt. Inte undra på att datorerna åkte fram i övernattningslägenheten redan samma kväll! Känns som att vi lär återkomma till saken när begreppen är utredda.

Någon avslutande tanke på temat ”what we have” och då Blackrod i synnerhet?

Känslan man får är att man vill bevisa så mycket som möjligt när det gäller Blackrod, till så liten insats som möjligt.
• Man valde att bara köra med ett well-pair på piloten trots att två eller flera skulle ge större förståelse för fältet.
• Man valde att bygga vägen till Blackrod 7 meter bred.. Trots att den inte räcker vid en eventuell framtida exploatering. Då måste den vara minst 10 meter bred... Osv, osv...

Fullt medhåll härifrån. Inte en chans i världen att BlackPearl är bolaget som sätter Blackrod i kommersiell produktion. En köpare betalar inte extra för att vägen dit är tre meter bredare så varför lägga pengarna på det nu?

Vad sägs, skall vi inte bjussa lite på ett sidospår vi grubblat en hel del kring men som blev en direkt återvändsgränd vid middagsbordet men där vi ändå fick intressant info för pärlnördar?

Om rig-kontrakt

När det gäller dom framtida rig-kontrakten som ”försvunnit” ur senaste redovisningen var det inte mycket att bråka om.. Det var ett gammalt kontrakt, ett arv från den tidigare ledningen. Med ett bolag som inte kunde leverera bra riggar med kompetent personal…

Precis. De försvunna kontrakten har förbryllat. Återigen hamnar man i klantigheter ifrån den förra ledningen för jag vet inte vilken gång i ordningen. Kontraktet var ju ekonomiskt fördelaktigt men helt oanvändbart i praktiken, enligt John.

Här gled samtalet in på borrningar och borr-riggar och Festival förklarade hur väldigt viktigt det var att man fick precis rätt riggar för de olika brunnarna. Och att personalen som borrade var av topp-klass. Alla komplicerade borrningar övervakas av 2 personer från Blackpearl varav en är geolog. Jag antar att detta i första hand gäller horisontella brunnar där det gäller att komma rätt i dom olika lagren…

Vi var inne rätt länge på det här med hur viktigt det är med rätt riggar och kompetent personal och John gjorde en lång utsvävning där han berättade om hur de aktivt letade efter mindre uthyrare med eget stort ägande och engagemang för att vara säker på att det är ett bra jobb som blir gjort. Just nu hade de väldigt svårt att hitta rätt rigg till John Lake t ex. Inget snack om att grabbarna är perfektionister på det som är viktigt. Något mer som sades om riggarna Lunsen?

Det kan möjligen bli svårare att få kontrakt med rätt borr-företag framöver då man räknar med att aktiviteten kommer att öka.

Man skall nog inte underskatta denna framtida förseningsrisk som inte tagits upp särskilt flitigt tidigare i analyserna av BlackPearl men som väl redan ett par ggr orsakat vissa problem vid Onion Lake? Detta flaggas allt oftare upp i kanadensisk media och duon lät faktiskt lite småbekymrade på temat. Det var uppenbart att denna ständiga rigg-jakt är tidskrävande i deras värld, annars hade vi inte fastnat här så länge.

Har du strypsnaran på dig fortfarande förresten Lunsen? Presentationen är ju över och vi är på kaffet efteråt. Av med den så kör vi väl ett varv till på några andra teman ifrån Stockholm.

Varför inte? Det här var ju kul! Låt mig bara hitta ett ställe att dumpa den här fördömda slipsen på så kör vi vidare.

Härligt! Då ber jag läsarna hålla ögonen öppna för det kommer mer ifrån oss här vid cafébordet.

PS Stort tack till signaturen Diana L för bilden. För att lista ut vem som är vem så kikar man således efter slipsen DS

8 kommentarer:

  1. Härligt Snyggt Jobbat Som Vanligt.
    MVH Liljan

    SvaraRadera
  2. Stort tack!
    \Richter

    SvaraRadera
  3. Tackar riktig bra rapportering

    SvaraRadera
  4. Tack! Vilken presentation hänvisar ni till? Maj-presentationen har bara 22 sidor

    mvh

    SvaraRadera
  5. Hej, "Fall 2011"-presentationen som finns på BlackPearls hemsida.

    SvaraRadera
  6. Hej, tack. Underhållande !

    Ang. MEG och Laricina, fick mig lite intresserad då MEG är det just nu hetaste In Situ bolaget i branschen.

    Laricina har 1/4 sektion R18/T76 "Portage" direkt öster om Blackrod, storleks jmf Blackrod, något mindre.

    MEG äger jätte arealer från R17-18 och T73 i söder till T 80 i norr.

    Koch har mycket i R16-17 och T76-77.

    Så där är lite att jobba vidare på, borde finnas bra kartor någonstans på nätet.
    Min erfarenhet är att JF & kompisar har grym koll på läget och skulle inte råka säga fel.

    Quartz Reef

    SvaraRadera
  7. Stort tack för input QR! Vi tar detta till oss och kikar vidare på saken. Jag tror som du men det visar också på vilket informationsunderläge man alltid sitter i.

    Har korrigerat Blackrock->Blackrod i ett textstycke efter påpekan från en läsare om att jag skrivit fel.

    /Suw

    SvaraRadera
  8. Alltid kul att läsa din blogg Suw!
    /Selfmade M

    SvaraRadera