Blackrod: Pilotupdate

I enlighet med tidigare kommunikation ifrån bolaget har nu en ansökan om ett andra pilotbrunnspar vid Blackrod skickats in till myndigheterna i Alberta. Ansökningshandlingarna landade lämpligt nog på myndigheternas bord på Alla Hjärtans Dag (14 feb) och vi aktieägare får väl se till att hoppas på att behandlingen av dessa därmed blir så kärleksfull som de förtjänar.

Tidplan för detta projekt är som följer:

1. Myndighetsgodkännande i slutet av mars
2. Borra och färdigställa i slutet av april
3. Första ångan i marken i mitten av maj
4. Konvertering till SAGD i början av november

Fram till den 26:e jan uppvisar det första pilotparet följande nyckeltal:

CSOR (hela perioden): 6.1
CSOR (enbart under produktionsfas, dvs efter SAGD-konvertering): 3.4
ISOR: 3.2
Snittproduktion under produktionsfasen: 176 bbl (28.0 kubikmeter)
Maxproduktion under produktionsfasen: 306 bbl (48.6 kubikmeter)
Total produktion: Drygt 26 400 bbl (4200 kubikmeter)

Bloggen sätter extra fokus på utvecklingen vid kärnfälten under det första halvåret 2012. Bedömningen för tillfället är att allt löper på enligt plan eller kanske tom något bättre vid Blackrod och Mooney samtidigt som vissa frågetecken uppstod beträffande Onion Lake i samband med den senaste resursuppdateringen. Förhoppningsvis skingras dessa frågetecken i samband med rapporten den 27 feb.

Viktigast av allt är dock att alltid komma ihåg att det är Blackrod som är elefanten. Framgång eller misslyckande där avgör caset. Så självklart att det är lätt att glömma bort i bruset.

20 kommentarer:

  1. Hej Suw!

    Man blir så glad när man kan läsa om bolaget
    utan att kurser (oftast för låg enl skribent) eller Exitgissningar (oftast väl tilltagen)tar överhand och fundamenta hamnar i bakgrunden.

    Tack för ditt engagemang BJ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack BJ! En definitiv lärdom är att jag skall undvika att svänga mig med kursgissningar för det finns inget annat område där jag träffar så fel på kort sikt och jag kan inte påminna mig om någon annan heller som bevakat detta bolag och legat med hög träffsäkerhet i kursgissningarna, möjligen H&B men då endast periodvis.

      Radera
  2. Hatten av för ännu ett inlägg av finaste sort. Det är lätt att glömma av fundamenta när kursen surnar men du hjälper definitivt med att friska upp minnet och därtill addera ytterligare kunskap. Det är på nått vis lite typiskt Festival och grabbarna att agera som de gjort här. Inte gapa efter för mycket utan först säkra hem det man är helt trygg i att man kan leverera. Sedan kan man se om man kan addera ytterligare bonus-sörja till hela paketet.

    Givetvis kommer den ansökan som ska in baseras på den pilot man genomför just nu och då kan man även utgå ifrån att de siffror som angivits för produktion och/eller contingent inte ska ses som något absolut tak. Om den andra piloten, det s.k. "hela klabbet-testet" (eller the "what we have" test), faller väl ut måste det innebära att potentialen för Blackrod skrivs upp markant för annars finns det väl inga skäl till att plöja ner tid och pengar i detta projekt, speciellt som att Festival så tydligt sagt att vi kommer att säljas.

    Antar att den längre tiden mellan ångstart och produktion har att göra med att man kör betydligt tjockare nu men det kan såklart även ha att göra med lärdomar från första piloten, kanske började man producera aningen för tidigt?

    Det blir nog bra det här

    Mvh
    il ciclone

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressanta tankar il ciclone. Den ca 6 månader långa fasen från ånga i marken till produktion tycks precis som du är inne på bygga på lärdomar från pilot 1. Man anger att man definitivt vill säkerställa "kommunikationen" mellan injector och producer, troligtvis vill man också ha ställt kort omställning (Pilot 1) mot lång (Pilot 2) innan kommersiell produktion för att s a s ha täckt hela spannet (mer utav egen spekulation).

      Radera
  3. Tack för ett informativt blogginlägg som vanligt.

    /KB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv KB. Man är ju bara människa och ett positivt tillrop inspirerar alltid till att fortsätta.

      Radera
  4. Ångpannan som nu betjänar pilot 1 har överkapacitet som kan utnyttjas för pilot 2. Min tolkning är att överkapaciteten delvis beror på låga SOR-tal vid pilot 1. Det är klart att man ska utnyttja överkapaciteten för att köra igång cirkulationen i pilot 2.
    Handläggningstiden hos ERCB bör vara kort eftersom det mesta i ansökan bara är updateringar av förutsättningarna jämfört med det aktuela godkännandet för pilot 1. Dessutom vore det heltokigta att inte låta BP utnyttja anläggningens överkapacitet, inte minst ur energi- och därmed miljösynpunkt.

    Dessutom verkar JF&Co ha lyckats få första tjing på en riktigt bra borrigg för andra halvan av april.

    Ånga i backen i november, då bör resultaten vara klara lagom till den ordinarie reservuppdateringen i februari av 2014.
    Frågan är om BP finns kvar då...

    /Boda

    SvaraRadera
  5. ...en längre cirkulationstid ger en jämnare värmefördelning längs brunnsparets längd. Kan möjligen vara så att man inte hade optimal värmefördelning efter cirkulationsfasen vid pilot 1 och att det därför tar lite tid innan produktionen fungerar längs hela brunsparets längd.
    Noterar dessutom att man valt en "slotted liner" i injektorbrunnen (byte till "slotted liner" har varit på gång vid pilot 1). Syftet är att få bättre fördelning av ångan längs brunnens längd.

    Suw, tack för att du uppmärksammade oss på att ansökan skickats in. Det fanns ytterligare värdefull info som var intressant i den. Återkommer om det.

    /Boda

    SvaraRadera
  6. Hej! Jag är en glad amatör som varit med på resan de senaste 4 åren och alltid följt dig och ett antal duktiga skribenter med stort utbyte. Tack för att ni inte ger er!

    Jag har ett ental frågor som du gärna får ge din synpunkt på om du har tid och lust.

    Har de senaste årens bolagsutveckling mött dina tidigare förväntningar? Eller drar det hela ut på tiden och de förväntade triggers uteblir/ skjuts upp? Är du nöjd om du tittar i backspegeln?

    Vad är det i så fall som inte mött dina förväntningar? För låga produktionsökningar eller för låga reservökningar eller något annat?

    På vilket sätt tror du bolaget kan göra marknaden nöjd de närmsta 3 åren nu när produktionstakten uttryckligen knappt ska skruvas upp?

    Hur och när tror du en större överflyttning av resurser till reserver verkligen kommer? Hur viktigt kommer detta vara jämfört med rejäla produktionsökningar?

    Vad tror du är den viktigast anledningen till det för tillfället svala köpintresset och kursutvecklingen?

    Tack på förhand och keep up the good work

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blackpearl jämfördes tidigare ofta med Blackrock och visst hade den kursutvecklingen varit trevligare för en småsparande investerare som jag själv. Kursutvecklingen har inte alltid speglat det riskjusterade fundamentala värdet så här i backspegeln. När det gäller ledningen är jag mycket imponerad, där har förväntningarna infriats med råge. Problemen som dykt upp, tex bränderna vid Mooney, har hanterats på ett bra sätt. Problemen har visserligen lett till en del förseningar, men utvecklingen gå hela tiden framåt och skapar långsiktig värdeökning. Det är bara att jämföra kärnfälten idag med för tex två år sedan för att förstå. De stora reservökningarna kommer till slut, framför allt vid Blackrod. När kommersiella SAGD-tillstånden för Blackrod och Onion Lake är klara förväntar jag mig att större ökningar kommer, antingen efter sommaren eller om ett år. Vid Blackrod förväntar jag mig att ca 200 miljoner fat 2P-reserver kan bokas senast om ett år. Vid Onion Lake bör en stor del av "C kunna ombokas till 2P-reserver. Även vid Mooney tror jag på att reserverna kommer att öka, kanske mer än vad marknaden förväntat sig. Det svala intresset beror nog på osäkerhet kring yttre omständigheter(EU, pipelinefrågan, tungoljediff, spread Brent/WTI mm) som minskar riskaptiten hos många investerare och att vi ligger på First North är då en nackdel. LC-listning kan då vara en fördel. Dessutom råder osäkerhet kring hur "finansieringen" av BR och OL ska ske, men jag litar på att det blir till fördel för oss alla i slutänden.

      Finns mer saker att tillägga, bla tron på oljeprisets och USAs utveckling osv, men det får räcka så här "för nu" (som TV-folket säger).

      /Boda

      Radera
    2. Hej, många frågor men boda besvarade flera av dem och jag kan skriva under på dennes svar.

      Jag gick in i bolaget försommaren 2009 med horisont till våren 2014. Mitt grundantagande står sig bra fortfarande. Att konvertera till reserver tar tid, främst beroende på ansökningsprocesser där man är utelämnad till myndigheter. Sedan mitt inträde är bolaget upp ca 200% vilket känns helt ok på knappa tre år. Titta på Blackrock, det tar tid att bygga värden, tålamod är nyckeln här för man kan aldrig veta när uppvärderingen kommer.

      Jag har haft förmånen att träffa ledningen två gånger under resan och det här är verkligen ett team jag beundrar (de fyra i innersta cirkeln). Kompetenta, ödmjuka, pålästa och väldigt hårt jobbande. Dessutom en tydlig grundstrategi som man stått fast vid från dag 1. Jag har helt enkelt svårt att se dem misslyckas.

      Det har svängt mkt i kursen och det kommer fortsätta svänga mkt i kursen. Tyvärr.

      Det är på sin höjd 11 månader till en kraftig reservuppskrivning men fullt rimligt att en sådan kommer tidigare.

      Tills dess förblir finansieringen av framtiden förmodligen den förlösande faktorn marknaden väntar på. En försäljning av Mooney förblir mitt huvudspår och snacket börjar nu gå om att bolget kan få 400 MCAD för fältet vilket är precis det gap som behöver täckas. Mooney är bortglömt och kommer överraska kraftigt positivt det närmaste halvåret, dels kommer primärproduktionen att växa kraftigt men dessutom kommer ASP-volymerna.

      Anledningarna till att kursen ej förmår lyfta för stunden tycks vara tungoljediffen, osäkerhet runt finansieringen samt diverse frågetecken runt Onion Lake. Jag tror svenskarna övervärderar betydelsen av produktionsvolymen, det är framförallt osäkerhet investorer vill slippa.

      PS Håll koll på Mooney, 2012 års viktigaste fält! DS

      Radera
  7. Först en rättelse av mitt förra inlägg:

    Vid pilot 1 övervägdes att byta ut de båda "strings" (inre rör, som mynnar vid "hälen" respektive "tån" av den horisontella brunnen) till en "slotted liner", dvs ett inre perforerat rör för fördelning av ångan längs brunnens längd.

    I ansökan för pilot 2 framgår att man precis som för pilot 1 börjar med två "strings". En skillnad, som antagligen beror på lärdom från pilot 1, är att "stringen" som mynnar i "tån" kommer att förses med en eller flera "sub collars" (kragar) för att främja ångdistributionen. Har inte riktigt fått grepp om funktionen för dessa kragar ännu. Om jag hittar info om det skriver jag om det senare. Om någon vet, skriv gärna.

    Ber om ursäkt för att jag trasslade in mig uttrycken tidigare.

    /Boda

    SvaraRadera
  8. Tack för intressanta och givande svar!

    SvaraRadera
  9. Har k-lunsen övergett skeppet?

    SvaraRadera
  10. Absolut inte. Inte säkert att han hittar hit ner till frågan bara så därför svarar jag. Eftersom jag varit i regelbunden kontakt med honom på sista tiden vet jag att han sitter kvar med sina pärlor.

    SvaraRadera
  11. Hej på er.
    Kanske fick vi en liten hint om vad som är på G för Onion Lake i den AIF som kom i samband med årsredovisningen för 2011.
    Man räknar med att öka produktionen i snitt med ~1400 fat för 2012 på Löken. Som kommer att stå för 2/3 av bolagets produktion detta år. Att man plockar in siffrorna i AIF´n tar jag som ett tecken på att man har ganska bra koll på Lök-läget och jag är inte alltför oroad av indian-förhandlingarna.

    Produktionen var inte fokus för sista halvåret 2011! I samma AIF framgår också att en hel rad av borrade brunnar inte tagits i produktion, gissningsvis mellan 80 och 90 på Löken. Man hade säkerligen klarat en högre produktion i slutet at året om man prioriterat detta. Och om man varit i behov av kassaflödet.

    För 2012 pekar siffrorna i AIF´n på en snittproduktion på +11.000 fat om dagen. Om vi verkligen kommer dit lär produktionen vid årets slut ligga i trakterna av 13.000 fat.
    Läs AIF´n med öppet sinne.. Den är full av godis visar det sig.

    Mvh / K

    SvaraRadera
  12. Suwa, har du någon uppdatering på gång?
    Henke8

    SvaraRadera
  13. Skulle vara kul att höra lite åsikter kring konverteringen av resurser till reserver. :)

    SvaraRadera
  14. Här är det tyst. Har du svikit oss?

    SvaraRadera