Mooney växer

"Nå, vilken tror du nu de säljer för att finansiera utbyggnaden, Löken eller Månen?" frågade H&B och bullrade fram ett skratt i telefonluren. "Månen såklart, minst och mest udda av de tre" svarade jag.

Ovanstående utdrag är ifrån en drygt vecka gammal telefondiskussion med H&B i samband med att vi förberedde för dennes gästspel här på bloggen och diskussionen avslöjar både ett och annat när det gäller BlackPearl. Dels att det är extrem nördvarning så skarp att blåljusen borde gå bärsärk när man benämner kärnfälten hos bolaget man bevakar med smeknamn för att de i princip känns som gamla vänner. Men de två meningarna berör också det mest centrala i BlackPearl under 2012. En finansiering av de framtida SAGD-projekten skall fram under året och fältsälj är en av de mest sannolika lösningarna. Baserat på de informationer duon John&Don lämnat när de varit i Sverige de två senaste åren ligger Mooney närmast till hands. Bloggen har naturligtvis noterat detta och hårdbevakar Mooney under våren. I samarbete med signaturen bodastenen släpps nedan lite nyhetsmaterial kopplat till just Mooney som under snart ett halvårs tid genomgått en brudbeklädnadsfas som eventuellt kan resultera i försäljning av fältet under 2012 års andra hälft.

Den pågående och officiellt planerade oljeutvinningen vid Mooney i fas 1 och 2 sker i den sk Bluesky-formationen. Först en allmän status för de som inte är 100% uppdaterade på händelseutvecklingen vid fältet:

Fas 1 (ASP): Trycksättningen påbörjades i slutet av juli och beräknas ta 6-12 månader innan produktionen tar fart. Sexmånadersgränsen passerades för några veckor sedan, men som sagt, det kan resultera i en bättre Recovery Factor om vattnet blir lite trögt och det tar längre tid. Därefter tar det ytterligare 6-12 månader innan vi får se maxproduktion. Det mest sannolika är att vi får vänta till april innan produktionen tar fart och att max nås om ungefär ett år from nu.

Fas 2: Det finns totalt 15 horisontella brunnar inom fas 2 och samtliga dessa borde producera kallt nu. Av dessa så har en varit i drift i många år, sex borrades under Q3-2011 och resten, dvs åtta brunnar, borrades Q4-2011. Utöver de horisontella så borrades 1-2 "directional wells" under Q3/Q4. Det blir naturligtvis spännande att se hur stor kallproduktionen från fas 2 är under Q4. En rimlig gissning är på 60-70 bopd/well i snitt för de horisontella, dvs sammanlagt ca 1000 bopd. Det kan vara mer men beror på om alla brunnar var lyckade och hur många som är driftsatta.

Vid en rutinsökning på nätet för ett par dagar sedan sprang jag på informationen att BlackPearl i veckan som gick förvärvade nya rättigheter vid Mooney, sk crown rights, inom T72-R7W5. För att verifiera att jag tolkat informationen korrekt och för att få hjälp med kartritningen till bloggen kontaktade jag bodastenen som kunde konfirmera.

De nya rättigheterna omfattar totalt 8 sektioner, varav 6 sektioner gäller utvinning i formationerna som ligger nedanför Bluesky (röd markering i figurerna 1 och 2), bla annat Gething formationen. Intressant, eftersom flera av de äldre borrhålen från Atlas-tiden i oljepoolen inom T72-R9W5, som på Pearl-tiden kallades för ”Mooney West”, borrades i Gething. Utöver ovanstående har rättigheterna för två sektioner norr om nuvarande fas 1 (blå markering i figurerna 1 och 2) förvärvats, avseende samtliga formationer.

För att tydligare illustrera bad jag bodastenen rita ut områdena som förvärvats i två figurer. Den första figuren täcker hela Mooney och den andra är en uppförstoring av området för fas 1 & 2.



Uppdatering 20120212: Figur 1 är en återanvändning av en bild ifrån en presentation 2008. Om man jämför med nyare bilder ser man att det inte stämmer överens till 100% med arealerna vilket sannolikt beror på att BlackPearl inte valt att förnya en del rättigheter.

Förmodligen är det ingen som minns men i samband med att vi träffade John/Don i Malmö för knappt 1,5 år sedan så ställde jag en fråga till John om horisontell borrning utanför fas 1 eftersom jag läst en avhandling som påvisade ett visst samband med utökat volymutbyte även för brunnar utanför ASP-projektområden och föreslog då framförallt området söder om fas 1. Han nickade gillande åt mina funderingar och menade att jag inte behövde vara helt fel på det även om stor osäkerhet förelåg men ville inte att jag skulle titta söderut utan ringade in just precis det område som nu förvärvats och är blått på bodastenens kartor. Jag placerar en stolthetsfjäder i hatten över att ha varit 1,5 år för tidig även om jag pekade helt fel geografiskt.

I samband med förberedelserna inför det här inlägget övertalades jag även av bodastenen att ta med händelseutvecklingen öster om fas 1 vid Mooney. Han har naturligtvis rätt, all övrig fundamenta har helt hamnat i skuggan av missen av produktionsexitmålet 2011. Det här är verkligen värt att förtydliga:

I januari skickade Blackpearl in ansökningar för licenser gällande 5 horisontella brunnar från 2 well-pads vid fas 1 områdets östra gräns, se figur 3. Alla dessa licenser föll på plats i veckan som gick. Brunnarna borras från respektive pad i östlig riktning och når utanför fas 1 områdets gräns. Ansökningshandlingar har även skickats in för anslutande pipelines för gas och vatten.


Det händer även saker västerut (vilket också det fallit bort i diskussioner om dagskurser och produktionsvolymer på sista tiden) . I samband med reservuppdateringen skrev bolaget så här: "At Mooney, additional drilling extended the pool to the west, which will eventually lead to an expansion of our ASP (alkali, surfactant, polymer) flood." Norr, öster, väster, Mooney växer. Inte en endaste fånig jäkla Placera-nedåttumme på det, tack...

Tack till bodastenen för kartritande & bilder, faktauppgifter och betydande delar av textmassan.

14 kommentarer:

  1. Tack Suw o Boda!

    Mycket intressant genomgång av Mooney.

    Mvh BJ

    SvaraRadera
  2. Tack Björnjohan! Vi kände att vi hittade en bra balans här mellan mys och fakta. Mooney blir oerhört intressant i år och vi skall försöka sätta oss in lite djupare i ASP-tekniken de närmaste månaderna. Blir vi något klokare förmedlar vi vidare :)

    SvaraRadera
  3. Vilket liv! Har gar jag bara in i en kiosk pa Koh Samui, loggar in och far heta tips fran er forutom solen som redan lagt sig. jag hoppas att sa manga som mojligt kan vara med anda till Exit! Visst blir vi bade upp och nedrorda av dagens kurs sa nu galler det att halla i och titta mot horisonten. Basta medicin mot sjosjuka och aven mot bilsjuka om nu nagon haller pa att forsoka komma ifatt skeppet landvagen. Tack grabbar, ni ar atminstone underbara och lite till... i ert sokande och villighet att dela med er! Mvh Shiva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att inte sakna ditt dagliga filosoferande shiva!

      Radera
  4. Tack för intressant läsning!

    Vad tror ni Mooney kan betinga för pris vid eventuell försäljning?
    Mvh, Ventimiglia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ventimiglia. 400 MCAD börjar kännas fullt realistiskt.

      Radera
  5. Tack grabbar!
    Mycket snyggt författat och ritat. Skulle ge en rejäl peng för att veta hur Festival tänker. Vem är potentiell köpare till Mooney och hur många förfrågningar har har redan fått för fältet? Eller sitter "de som har koll på fältet" och bara väntar ut den första redovisningen från polymerflödet för att sedan betala för kakan?
    Onion är fortfarande det stora frågetecknet för mig. Misstänker att 2012 blir ett år av mycket stora besked från Onion. Mooney behöver bara dokumenteras så gott man kan och framför allt redovisa klart positivt ASP-flöde, sedan casha hem! Absolut min uppfattning. Ingen idé att dra resurser i Mooney, när vi behöver allt i Blackrod. Onion! Det är rejält med frågetecken som behöver få sina svar där. Att man inte löser pipeline och batteri snabbare än blixten är mer än misstänkt. Skall det vara CNRL som skall lösa det? Varför i all sin dar dippar aktiekursen OM vi står inför stor lösning i Onion?? borde vara helt om. SAGD-tillstånd löser upp knutarna tror jag. Måste vara nära besked nu...
    Tack för mycket fint jobb gubbar!
    Vi behöver en bättre oljediff. Kan Enbridge snabba på..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt bet på Mooneys köpare är Husky!

      Radera
  6. Hej,

    Tack för en suverän blogg som vanligt, mkt intressant läsning.

    Vi är många som är väldigt tacksam för allt arbete ni lägger ner och delger oss.

    Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Micke, det kommer mer här under våren med särskilt fokus på Mooney och Blackrod!

      Radera
  7. Suweränt! Alltid lika intressant.

    //PradaKirk

    SvaraRadera
  8. Är det ingen som snappat att Cannacord´s special-analys av Mooney är rena försäljnings-prospektet??
    Show me the Mooney Mr F..

    K

    SvaraRadera
    Svar
    1. jo, nästan, men jag tycker det ser ännu bättre ut i nya presentationen...jag har sett nya netpaykartorna. Fas 2 och fas 3...Som jag skrivit tidigare, Mooney är större än vad marknaden tror....men var är pengarna nu? Vi får se när de är klara med det de håller på med där i Kanada.

      Boda

      Radera