Druid - signifikant dammig porslinskatt

Enligt Wikipedia var druid en lärd man eller kvinna i det antika Gallien och möjligen även bland andra keltiska folk. För mig var Druid länge ett av de där dolda värdena som är så typiska för BlackPearl, ett av fälten som på sin höjd nämndes vid namn vid bolagets fältsammanställningar men aldrig bekläddes med egenskaper och värden. Så i maj i år triggades jag igång av ett citat och försökte skaffa mig mer kött på benen. Resultatet blev ett lite längre inlägg på Avanzas forum den 23/5 som jag citerar kursivt nedan. Efter texten följer också en liten sammanfattning av den efterföljande diskussionen med signaturen K-Lunsen som hölls samma kväll.

Druid är ett av de där fälten som dyker upp i listorna över noncoretillgångar/-projekt som man inte vet särskilt mycket om. Jag satt och ögnade igenom gamla kvartalsrapporter från Pearl på Sedar och sprang på en återkommande formulering relaterad till Druid från bilhandlar-Keith som fick mig att höja lite på ögonbrynen: "Significant amount of oil-in-place".

I april 2004 tog Atlas Energy en vända med shoppingvagnen och plockade på sig 100% WI i 33 land sections i Druid. Området klassades som ett tungoljeprospekt i Lloydminsters oljesand. Man kickade genast igång ett borrtestprogram och rapporterade framgång i Q2an samma år. Vidare meddelades det samtidigt att man ämnade smälla upp permanenta faciliteter under sommaren för att kunna kicka igång ett horizontal well drilling program under första halvan av 2005.

Någon gång under 2004 sålde man sedan av 6 land sections eftersom man i en nyhetsrelease i januari 2005 refererar till ett ägande av 27 sections. Här delar man upp tillgången i väst och öst där väst har olja med API på 13 och öst har API på 11. Man skissar upp ett potentiellt borrprogram på 20-35 horizontal wells i väst (som täcker 7 av 27 sections i området) över en treårsperiod och meddelar att man tänker inleda med 2 st under sommaren. Dessutom har man just börjat provborra i öst. I helårsrapporten för 2004 görs tillägget att provborrningarna i öst fortskrider men inte går helt lysande samt att man inväntar resultatet från de två nya brunnarna plus öst-testerna innan den definitiva framtiden stakas ut.

Vi får utgå ifrån att testerna inte gav extraordinära utfall för sedan blir det ganska tyst om Druid. Man skulle kunna tolka det som en "bekräftelse" på detta när man i Sproules (ständigt närvarande...) reservrapport i feb 2006 kan läsa att "Factors contributing to the downward revisions to probable reserves included the loss of probable undeveloped reserves in the Druid and Salt Lake areas due to changes in plans for capital expenditures in these areas...". Det är dock inte hela sanningen. Atlas hade under 2005 börjat komma till insikt om vad man satt på i Mooney och i jämförelse med t ex Salt Lake som tidigare betecknades som core i bolaget är det ju viss skillnad på potentialen. Druid prioriteras ned och faller således lite i glömska...

Atlas köps av Pearl som spanat in Mooney under slutet av 2006 och med på köpet följer naturligtvis också Druid. Under inledningen av 2007 listas Druid som en main asset och så dyker då den irriterande frasen upp i kvartalsrapporten som beskriver våren 2007: "The Company has also completed the drilling of a horizontal production well on the Druid field to test the reserves potential of this field which has a significant amount of oil-in-place, and has the potential for a water cycling project in the first half of 2008." Exakt samms formulering återkommer i nästa kvartalsrapport.

Under första halvan av 2008 säljs en del noncore men inte Druid som istället listas som omfattas av ett 9 well drilling program i Örat, Saltis och Druid. Dessutom dyker beteckningen "Druid & Springwater" upp i reservrapporteringen under rubriken "Key Properties" tillsammans med de stora drakarna. Nästan så att man börjar tro att bilhandlarn gömde en älskarinna på tomten? Och Springwater, vad är det för något? Ännu ett av dessa eviga sidospår...

2009 och 2010 har alla koll på. Druid förblir en av de där dammiga porslinskatterna uppe på vinden som aldrig städas ut, inte ens vid vid vindsröjningarna under våren 2010. Significant amount of oil-in-place, vad är det??? Inte fasen har jag lyckats lista ut det trots timmar av sökande på Sedar och via Google. Alltid denna spökande bilhandlare! Men jag fick iaf en historiegenomgång på Atlas så tiden vart inte helt bortkastad. Nu vänder jag mig till panelen och undrar om någon annan sitter på data om fältet såsom OIP eller kanske tom en värdering? 10 mille (CAD)? Mer? Mindre?

Det var inte helt oväntat signaturen K-Lunsen (nedan i kursivt blå) som svarade på min bön om hjälp. Nedan följer valda citat ifrån den kvällens efterföljande diskussion, mina kommentarer den kvällen i kursivt rött.

Druid & Springwater, dom fälten hänger ihop som ler och långhalm.. Om man inte hittar nåt på Druid så kan man alltid söka på Springwater..

Druid.. Precis som du säger ett ordentligt stort fält med 400 Mmboe Oil-in-place.

I reservuppdateringen som kom i februari 2008 anger man 5.2 Mmboe som contingent Res. Detta placerar Druid i samma division som Onion Lake och Fishing Lake, mellan 300 och 400 Mmboe OIP.

Den noteringen på Druids OIP är jag nöjd med, precis vad jag hoppades på :)

I januari 2008 gjorde GMP en värdering av alla lite större fält. Fält för fält.. Druid värderades till $0.47 per aktie, och totalt fick man ihop fält-värden motsvarande $5.79 per aktie. Och då hade man INTE med Promised Land, Gunnison Wedge, Alberta och div. mindre fält i Saskatchewan..

Visst är det spännande! Tänk när alla dolda värden blir synliga..

$0.47 per aktie för Druid! Oj, det får stå för GMP, det fanns trots allt mer än 180 miljoner aktier på den tiden. Fascinerande med ett närliggande Kanada-fält som inte getts ett ords uppmärksamhet från Festival under snart 1,5 år vid rodret trots att seriösa analytiker gett fältet en värdering i närapå nutid som motsvarar mer än ett års kassaflöde vid nuvarande prodvolymer. Det är liksom inte äckelgegga på ett obskyrt fält borta i Utah (a la Gunnison Wedge) vi snackar här. Vill man påta och fejja lite i jorden en dag är det så gott som nästgårds, dock knappast tillräckligt nära för större synergieffekter.

Bilhandlarn kanske skrattar bäst och mest av alla till sist trots allt? Vi som är här VET att Druid mycket väl kan komma att ha en roll att spela i den här föreställningen, det är det nog inte så många andra som har den minsta susningen om. Blir det så ska jag skrocka ikapp med Keith, "Told you so, significant, höhöhö"

5 kommentarer:

  1. Haha, underbart skrivet! Tack för att du delar med dig

    SvaraRadera
  2. Kanonblogg, tackar!

    SvaraRadera
  3. Tack för att du tagit dig tid att sammanfatta info om Druid/Springwater. Det är inte lätt för oss lite mindre insatta att veta vart man hittar info om dessa fält... /Henke. Ps. Jag gjorde "hemläxan" igår å läste nästan hela K-Lunsens arkiv. Känner bättre till mods än på länge efter den läsningen :)

    SvaraRadera
  4. Henrik: Det slår aldrig fel: De gånger jag plöjer i K-Lunsens Pärlarkiv (länk här på sidan) och/eller inläggshistorik på Avanza blir jag alltid så inspirerad att jag tappar grepp om tid och rum. Det finns en oerhörd potential under bordsduken och min övertygelse är att vi har helt rätt bemanning på skutan för att kunna plocka fram det mesta.

    SvaraRadera
  5. Fantastiskt jobb du lägger ner.
    Dock lite jobbigt för mina ögon med den blåa texten mot den bakgrunden.

    Henke8

    SvaraRadera