Montana Montana

Jag är oerhört stolt över att kunna presentera det första gästbloggsinlägget på sidan. Signaturen K-Lunsen är för alla som följer BlackPearl intensivt den verkliga klippan att luta sig emot. Det är ovanligt att springa på en privatperson som gjort sin DD lika noggrant som K-Lunsen och vi är många som gläds åt hur han på ett generöst och inspirerande vis delar med sig av sin kunskap.

I K-Lunsens första gästbloggsinlägg delar han med sig av sina samlade kunskaper och personliga funderingar runt de undangömda BlackPearl-tillgångarna i Montana, US. Inlägget avslutas dessutom med en extra liten scenario-twist som får läsarens fantasi att skena iväg. Hoppas ni alla njuter lika mycket som jag.

...och som en extra liten kommentar innan ni får chansen att frossa i textraderna väljer jag att kommentera rubriksättningen som är satt av mig och anspelar på det spanska uttrycket "mañana mañana" - kanske idag, kanske en annan dag, om någonsin!

----

Efterhand som utvecklingen av core-fälten rullar på som ett självspelande piano minskar mitt intresse för att grotta mer i core-fundamenta.. Och tvärtom så ökar intresset för non-core. Listan är lång och det är oerhört svårt att komma vidare med vissa fält. En hel del på listan kan ganska snabbt avfärdas som super-non-core. Men det finns en hel del russin i smeten som är värda att ta en extra titt på.

Mina favoriter är dom två Montana-fälten Fiddler Creek och Promised Land som jag gärna ser att bolaget hanterar på bästa sätt och med ett långsiktigt perspektiv. Vi börjar med att köra en snabb repetition av förutsättningarna..

2007 köpte Pearl alla Petrohunters tungoljefält. Det rör sig om fält med väldigt mycket Oil-In-Place.. Totalt cirka 3,9 miljarder fat. Om man kollar lite på press-relaeserna från 2007 och 2008 får man snabbt en bild av att Petrohunter var illa ute.. Därför kunde Pearl komma över Promised Land, West Rozel, Gunnison Wedge OCH Fiddler Creek. Pearl betalade initialt 7,5 miljoner dollar cash och 10 miljoner med egna aktier (såklart) 2,5 miljoner för ett värde av $4.0. Det finns en hel rad med villkor för "Performance Payment" som inte fallit ut. Det betyder att PXX bara "betalat" 17,5 miljoner för Petrohunters tungoljetillgångar.. Vad fick man för pengarna?

Promised Land

Fältet är på totalt 49.000 acres, ungefär som Blackrod gånger 1,5. I Petrohunter´s presentation från October 23, 2006 framgår fältet innehåller 2.500.000.000 fat OIP. Dubbelt upp mot Blackrod..

Vad finns det i backen?? Är det samma super-sega gegga som i Gunnison Wedge ??? I Petrohunters "NOTES TO CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS" March 31, 2007 får vi lite vägledning..

"Promised Land, Montana. We have acquired 49,120 net acres in a resource play evaluating heavy oil reservoirs in Jurassic Swift Formation and lower Cretaceous Bow Island and Sunburst Sandstone reservoirs in north central Montana. The Swift reservoirs were deposited in a shallow marine to estuarine depositional setting. The Swift sandstones are commonly oil saturated in the area, and most well tests report oil shows in the Swift. The reservoirs are up to 60 feet thick and composed of high quality sandstone, averaging about 20 percent porosity and permeabilities range up to one Darcy. The oil gravities range from 10o to 22o API with viscosities of 1500 centipoise to greater than 50,000 centipoise at 125oF. Additional conventional petroleum potential is possible in Devonian Duperow and Nisku formations, and in the Mississippian Madison Formation. We are now evaluating a seismic program to better define locations for an initial drilling program."

API mellan 10 och 22, inte illa för ett tungoljefält.. En "pay" på hela 60 feet är ovanligt mycket.. till och med mer än Blackrod.. Man säger också att det kan finnas konventionell olja.. Summan av intrycken är, det ser VÄLDIGT intressant ut..

Fiddler Creek

24.000 net acres. Jämför gärna med Blackrod som är på 30.000 - eller Onion Lake på 17.000.. Original oil in place 500-700 MMBO. API 10-17 Med motsvarande 500-700 miljoner fat OIP är Fiddler Creek större än Mooney och minst lika stort som Onion Lake.När det gäller reserver förekommer följande siffror i Petrohunters presentation October 23, 2006.Proved 20 MMBO Proved & Probable 37 MMBO Proved, Probable & Possible 67 MMBO'

Under hösten 2006 borrade Petrohunter en del brunnar, 2D-seismiska undersökningar utfördes och man fortsatte att mer noggrannt utvårdera reservoarerna. Vid årsskiftet 2006-2007 utökade Petrohunter sin andel av Fiddler Creek och hade totalt mer än 24.000 "net acres". Jag antar att seismiken gav positiva signaler eftersom man köpte till resterande delar av fältet, Alltihop tillhör numera Blackpearl..

Montana-paketet

Eftersom Fiddler Creek och Promised Land ligger hyggligt nära varann skulle man kunna sätta ihop ett "Montana-paket" med totalt mer än 3 miljarder fat OIP.. Om man sätter ytterst försiktiga 10% (primär produktion) som tänkbara "Recoverable Resources" skulle det ge runt 300 miljoner fat. Om man sen sätter låga $0.5 per recoverable så skulle prislappen för "Montana-paketet" sluta på nära $150.000.000... Idag. När men presenterar Blackpearl´s NAV får dessa båda fält värdet $200 per acre.. alltså cirka 15 miljoner dollars tillsammans.

Funderingar..

Hmmm
- Blackpearl sitter och ruvar på väldiga mängder tung olja i strategiskt lämpliga områden i USA.
- USA är i behov av tung olja. Importen från sydamerika har sviktat i nästan 1 år och raffinaderierna har tungoljebrist.
- Den amerikanska regeringen gav för ett år sedan klartecken för Alberta Clipper, tungolje-pipen från Alberta till The Great Lakes, US.
- Det pågår ytterligare ett gigantiskt pipelineprojekt, Keystone XL. Projektet går ut på att en befintlig gas-pipe konverteras och kompletteras för att kunna transportera tungolja från Hardisty till Texas..

Jag vill både äta kakan och ha den kvar.. Varför sälja av oerhörda mängder OIP om man klarar att lyfta fram reserver i core-fälten med kassa, kassaflöde och försäljning av diverse mindre intressanta fält i Kanada och US? Värdet av Montana-paketet kommer att mångdubblas efterhand som oljepriset fortsätter uppåt och tillgången på oljereserver runt om i världen minskar.

Det finns för lite hard-core-fakta om de båda fälten för att kunna bedöma om det är tillgångar i toppklass. Men dom data som finns indikerar att det mycket väl kan vara så. Om man efter lite kompletterande undersökningar kan slå fast att fälten har hög potential skulle jag helst vilja se att de båda Montana-fälten "flyttas" till något av Blackpearl´s dotterbolag i USA, alternativt till ett nybildat bolag. Därefter skall Blackpearl genomföra en "spin-off" där varje Blackpearl-aktie ger 0.1 aktie i det nybildade bolaget som sedan får hamna på Venture-listan. Givetvis behövs en viss finansiering och kanske även en ny, kompetent ledning för det nya bolaget. Fiddler Creek har en hel del befintliga brunnar som Petrohunter planerade work-over på för att snabbt få igång primär produktion. Det borde innebära att det nya bolaget för ett måttlig kostnad kan få igång produktion/kassaflöde och på 6-10 år utveckla fälten och lyfta lika mycket reserver som Blackpearl kan göra på sina core-fält.. Till salu 2020?

Mvh / K-Lunsen

----

7 kommentarer:

  1. Moving to Montana soon?

    Kanske skulle mejla den här till Festival när det närmar sig exit:

    http://www.youtube.com/watch_popup?v=7TIVAMehnxM&vq=small

    N' then I might just Jumb back on
    An' ride Like a cowboy
    Into the dawn to Montana
    Movin' to Montana soon
    (Yippy-Ty-O-Ty-Ay)

    Passande nog inspelad i Stockholm också, även om det var bra länge sedan:)

    SvaraRadera
  2. Ha ha, inte igår direkt det där som sagt, kul!

    SvaraRadera
  3. glömde att tacka er för att ni hjälper Festival att lyfta på duken. Det gör ni fantastiskt bra!

    /boda

    SvaraRadera
  4. Vad f_n är jobbet som IT-konsult värt när man kan anmäla sig som frivillig att dra på sig overallen, åka till Montana-paketet och hjälpa till med att få upp oljan ur backen?
    Anmäler mig härmed!
    (Eller finns det behov hos redaktionen att analysera stora mängder data på ett strukturerat sätt? De storas handel kanske?)

    SvaraRadera
  5. Att hitta och påvisa mönster i de storas handel inför trappstegsuppgångarna vi sett under ca 1,5 år vore en väldigt intressant artikel. Ganska många signaturer har följt detta rätt noga på Avanza och är så kompetenta på området att de nästan skulle kunna doktorera i ämnet men för oss som inte är lika insatta i dessa märklarmönster vore en sammanfattning av vad man se titta efter intressant.

    SvaraRadera
  6. Bra jobbat som vanligt K-Lunsen och Suwarrow!

    Det känns som om det finns rätt många glada spöken i garderoben som helt plötsligt kan öppna dörren och säga: Hallå, här är jag!

    //Ventimiglia

    SvaraRadera
  7. Tack till både Suwarrow och K-Lunsen för intressant och matnyttig läsning. Fortsätt så!

    Mvh / Johan

    SvaraRadera