Fredagsmys eller fredagsrys(are)?

Fredagar är fest ombord! Uttrycket härrör ifrån erfarna piraters erfarenheter ombord på BlackPearl. Vid ett flertal tillfällen har man sett den kanadensiska börsen flörta besinningslöst med pärlkursen om fredagskvällarna och just den här fredagen finns det goda skäl att vara extra vaksam igen.

Vadan detta kan man fråga sig? Jag fick en förfrågan från signaturen henke8 som undrade över min syn på kommande indexlistning. För de som missat infon (det drunknade lite i ASP-klartecknet vid Mooney) är det alltså som så att BlackPearl from måndagens handel (20/9 2010) ingår i S&P/TSX SmallCap Index enligt detta pm från Standard & Poor. Mer info om detta index finns i det här informationsbladet. Rent praktiskt väljs bolagen in till detta index utifrån diverse kriteria som finns i denna skrift och i september varje år görs en komplett genomgång med tillägg och avlistningar. Den här gången har man bl a valt att lägga till BlackPearl.

Men för att återgå till frågan ifrån henke8 så är jag självfallet positiv. Jag kan inte se något negativt i att listas på ett nytt index då detta enligt all rimlig logik som står mig till buds innebär att diverse indexfonder måste rulla fram shoppingvagnen och stoppa på sig BlackPearl. Lägg därtill att indexlistningar fungerar som en psykologisk kvalitetsstämpel och att fler därmed bör få upp ögonen för skutan. Mer uppmärksamhet och en förmodad större aktieägarbas bör ge större likviditet i aktien, vilket om logiken segrar, bör resultera i en stigande kurs. På väldigt kort sikt är dock inget givet i detta papper. Det tål alltid att upprepas. Kanada-aktier följer ofta sin egen logiska väg och den kan vara mycket krokig. Inte minst i fallet BlackPearl - vi befinner oss ju som bekant på sjön och där går vågorna höga ibland...

I juni i år stod vi inför en nästan identisk situation. BlackPearl skulle listas på S&P Composite Index och det var stor spänning i luften. Fredagen den 18/6 2010, sista dagen innan aktien skulle handlas tillhörande detta nya index fick vi se en våldsam omsättningsexplosion och därtill en i det närmaste osannolik efterhandel på Toronto-börsen. När krutröken hade lagt sig summerade K-Lunsen i vanlig ordning lugnt och metodiskt vad som skett. Han kunde räkna till en omsättning på mäktiga 14 675 106 aktier varav 12 517 878 aktier i en märklig och till synes på förhand, åtminstone delvis, uppgjord efterhandel. På köpsidan var mäklarna RBC och TD Sec extremt aktiva, på säljsidan var störtskuren jämnare mellan flera olika stora aktörer. Under kvällen föll aktien från 3,14 i den inledande handeln till 2,99 i den märkliga efterhandeln.

Andra bolag i samma läge hamnade i likvärdiga kaotiska handelssituationer, exempelvis Questerre och Ventana som likt BlackPearl är hyperpopulära bland svenska investerare.

En annan förbryllande omständighet som är oroväckande lik junisituationen är att en extrem mängd svenska aktier på senare tid stämplats om och lämnat svensk handel till förmån för Kanada. Förra gången fanns en tydlig koppling, överflödet man köpt på sig här tycktes användas för att mätta indexfondernas aktiebehov och därmed bromsa kursrusningen. Den gången såg vi ungefär 6,7 miljoner svenska aktier lämna Sverige från mitten av februari fram till indexskiftet. Sedan dess har ytterligare drygt 3 miljoner aktier lämnat riket med en kraftigt ökande takt sedan i slutet av augusti. Slump?

En av Avanzas mästerdetektiver, signaturen lång sikt, har på forumet kunnat redogöra för hur han varit i kontakt med GMP Securities för att söka svar på frågorna om exporten. Varför och på vems beställning? Från GMPs sida var teorin att förflyttningen skett av skatteskäl. Jag är liksom lång sikt klart skeptisk till att detta är hela sanningen. Det luktar begravna hundar lång väg...

Enligt vad jag förstår är listningen på S&P/TSX Composite Index där vi kom med i juni är en klart större happening än listningen på S&P/TSX SmallCap. Mitt näst största innehav i portföljen (OGC) listas t ex samtidigt på båda och gör en klart större happening av Composite-listningen i sitt pm (lite töntigt med pm förresten om småsaker, sånt trams håller inte vi på med, haha).

Så ska man ställa sig positiv till indexskiftet? Självklart! Ska man investera nu i veckan inför indexskiftet med förhopnningen att slöa kanadensiska mäklare upptäcker sent på fredagen att de glömt köpa på sig vad de måste och därmed hoppas på kraftig kursstegning och ett snabbt enkelt klipp? Mer tveksamt. Vi får väl se...

Vi sammanfattar: Om RBC och TD Sec ligger tunga på köpsidan borta i Toronto i slutet av veckan vet vi nog rätt säkert att ytterligare ett gäng "fria aktier" lämnat marknaden. Om kursen skenar iväg åt endera håll på fredag kväll utan våldsam utveckling på oljepriset vet vi också rätt säkert vad det beror på. Med tiden blir man rätt luttrad ombord. Med tiden blir det här ändå riktigt bra. Kursen vid börsens öppning på måndag morgon vet jag däremot ingenting om. Jag kan bara gissa. Det avstår jag ifrån.

7 kommentarer:

  1. Bra skrivet.

    Har bloggen bland mina favoriter

    // Christoffer

    SvaraRadera
  2. Lyfter på hatten som vanligt för grävandet!
    Skönt att få lite läsning nu när vi har lite stiltje ute på havet..
    /Mike

    SvaraRadera
  3. Som vanligt skriver du väldigt bra Suwa.

    Henke8

    SvaraRadera
  4. Tack ännu en gång för en kanonblogg =)

    SvaraRadera
  5. Börsen kan man aldrig lita riktigt på i det korta. Däremot litar jag på caset BP, att JF&Co jobbar på (t ex ny borrning vid Mooney igår) och att oljan som hårdvaluta i det globala oljekriget även om även den kan dippa tillfälligt. Så klart behövs tur med också, men JF&Co har kartlagt fältens potential noga. Även om de nu skulle bli börs-, oljeprisfall eller torrborrningar så är BP är en "säker pärla" i det långa med en urstark potential. Blir det problem har BP, utan skulder, alla möjligheter att byta kurs och utnyttja situationen till sin fördel. Ser fram mot Suwa och K-Lunsens analyser som jag är säker på kommer att visa detta. BP, det perfekta långsiktiga sparandet.

    Har varit med sedan BP kostade 14 kr och har bara blivit säkrare på caset med tiden.

    HH/boda

    SvaraRadera
  6. Håller med dig till 100% boda och vill bara understryka det du är inne på om skuldfriheten. Möjligheten att övervintra bistra tider, ja kanske tom agera aggressivt när andra vacklar är viktig. Jag tror vi har en ledning som skulle kunna hantera ett bistert klimat lysande - nästan så man blir sugen på den där dubbeldippen ändå... ;)

    SvaraRadera
  7. Ja, de agerade ju rätt bra förra dippen...en W kanske inte vore så dummt... men Obama försöker nog att hanka sig fram till valet hösten 2012, Asiaterna pumpar (de sitter ju i samma båt) på och EU tittar på. Oljepriset stiger sakta men säkert...är mitt scenario no. 1, i alla fall några år till,...men i fall något annat händer.

    SvaraRadera