Vi och dom

Det efterlängtade numret av iQ Report för Q2 har kommit och för den som vill hålla sig up to date med hur BlackPearl står sig i jämförelse med kollegorna borta i Kanada är detta ett rent frosseri i siffror och staplar. Skriften spanar även efter trender i den kanadensiska olje- och gasvärlden och rekommenderas varmt åt alla som vill lyfta blicken för en stund ifrån den senaste timmens kursutveckling. Här har man dessutom chansen att hitta nya fynd på en spännande marknad om man vill vara otrogen med pärlan (fy fy...).

Klassificeringen av bolagen utgår ifrån produktionsvolymerna där 500-10 000 boe/d är juniorgrupperingen med 59 bolag. BlackPearl ÄR alltså, per defintion, faktiskt en junior ett litet tag till. Eftersom vi ganska snart kommer skifta kategorisering sneglar jag naturligtvis även med nyfiken blick in i intermediate-gruppen (23 bolag med 10 000-100 000 boe/d) och det finns faktiskt rätt mycket intressanta reflektioner att göra.

Låt oss inleda med trenderna i år. Den kanske viktigaste är att fundamenta för naturgas varit usla över en längre tid nu och att allt fler bolag börjar skifta över produktionen och investeringarna mot den mer lönsamma oljan. Här står BlackPearl nästan unikt i juniorgruppen som med sin ynkliga andel naturgasproduktion av den totala produktionen (9% i Q2 och 11% i Q1) endast överträffas av tre bolag (Legacy, Renegade och Ear Lake-köparen Emerge). Medianen ligger på 65% jämfört med 75% i Q1 så trenden med en förflyttning mot oljeproduktion är väldigt tydlig. En egen notering man gör är att det snart kan vara dags att köpa naturgasbolag till portföljen - när alla skiftar över borde något hända med utbudet?

En annan tydlig trend över de sista åren har varit att göra ett omtag genom att skifta management och gå över till nya strategier, ofta med ett ingenjörsfokus, en trend som BlackPearl definitivt "smittats" av. Däremot har trenden med många förvärv och sammanslagningar brutits.

Vanligaste ursäktsposten i Q2:an för uteblivna resultat var naturligtvis det extrema regnet. Vi såg själva hur regnovädret i Saskatchewan stoppade upp ett mindre borrprogram vid Onion Lake men i jämförelse med vad många andra tycks ha drabbats av, eller iaf skyllt på, var vi väldigt förskonade.

Så över till själva genomgången. BlackPearl tillhör naturligtvis de större producenterna i juniorklassen med sina 7 163 boe/d (plats 8/59) och det färgar i sin tur av sig på flera andra jämförelseposter. Som en bra referens är medianproduktionen i junisklassen 2 060 boe/d. För procentuell ökning av produktion Q1 vs Q2 ligger medianen på 5,6% och den lyckas vi faktiskt kliva över med våra 7,2% trots att vi startar från ett mycket högre läge än de flesta och därmed måste öka produktionsnivåerna i faktiska boe/d med väsentligt mycket mer än de flesta av våra peers för att stå upp i jämförelsen. 19 av juniorerna visade upp en minskad produktion i Q2 vs Q1. Ännu bättre klarar vi oss i produktionsökning per aktie, 4,8% står sig väldigt bra mot medianen på -0,1%.

Bolagsvärdering per flowing barrel ($ per boe/d) är ett mått man ofta ser förekomma i den här världen. Det är föga överraskande att se BlackPearl högt upp på den här listan (plats 13/59) som med sina $100 347 ligger på dubbla medianen $51 106.

Att dra in kulor via kassaflödet är en nyckel till framgång för BlackPearl och vi behöver inte skämmas över läget i Q2. Plats 14 av 59 med våra $21,48/boe är en bra bit över medianen på $14,92. Medianen har för övrigt sjunkit med ungefär $4 sedan Q1 vilket huvudsakligen är ett resultat av de försämrade naturgaspriserna. Bolagen med hög andel oljeproduktion ligger naturligtvis högt upp på listan över Operating & Transportation Expenses/boe, Emerge är t ex outstandig förnedrad 1a med $27,34 och BlackPearl hittar man på en mindre smickrande 18e plats med $15,28. Medianen är $13,06.

Investerare älskar låga OH-kostnader och här håller BlackPearl absolut toppklass. Vår Q2 G&A på $2,30 är fjärde lägst i juniorklassen, självklart upphjälpt av förhållandevis höga produktionsvolymer, men ändå! Medianen är på $4,24 och faktum är att när man sneglar in i intermediate-gruppen ligger medianen där på $2,00 trots att de flesta bolagen i den grupperingen har en produktionsvolym på många ggr BlackPearls att slå ut sina kostnader på. Högklassigt!

Net debt to annualized cash flow, eller för att försvenska, hur många år skulle det ta för bolaget att bli skuldfritt med nuvarande kassaflöde? Medianen är 2.0 år. Den som är påläst vet att BlackPearl är skuldfria och tillsammans med endast fem andra bolag kommer in med ett negativt tal. Det gillar vi starkt!

Aktieutvecklingen då? Många gnäller men faktum är att BlackPearl har gått starkt jämfört med peers i sommar. Många är de bolag som lidit tunga nederlag i kursutvecklingen över sommaren kopplat till svag utveckling i pris på underliggande råvara. Det står helt klart. BlackPearl hamnar faktiskt så högt upp som på plats 5/59 under perioden April-Augusti!

Vad har vi då att vänta när vi skuttar in i intermediate-gruppen? Jag räknar i dagsläget till 13 bolag med en produktion mellan 10 000-30 000 boe/d. Det finns således gott om bolag att välja på om man vill skapa en small-intermediates-grupp för lite mer rättvisa jämförelser. Minst i den gruppen är Zargon som förresten precis nu i dagarna förvärvade Oakmont Energy för drygt $12 per 2P. På sikt funderar jag att sätta ihop en liten grupp på 5-10 peers i samma storleksklass och med liknande profil som BlackPearl för att jämföra här på bloggen. Jag tror att vi kommer köra över de flesta av dem på nästan alla utvecklingsplan. Men jag är grymt partisk. Det är därför bloggen är döpt efter mitt favoritbolag...

7 kommentarer:

  1. Spännande. Keep it up!

    SvaraRadera
  2. Snyggt Suwa,sån där fördjupning gillas skarpt:-)

    Najad.

    SvaraRadera
  3. Man kan inte tro att du nyligen gett dig in på aktiemarknaden, så kunnigt som du redogör för saker och ting här. Tack för en bra genomgång, mina ögon fastnade för vad Zargon betalade för Oakmont Energy...

    Mvh / Johan

    SvaraRadera
  4. Fint suwa..Finns det nån mailadress man kan nå dig på? Du kan få min om du inte vill lägga ut den här.
    Henke8

    SvaraRadera
  5. De glada tillropen är verkligen en kick i vardagen.

    Har funderat en hel del runt det här med att göra mig kontaktbar och bestämde mig idag för att slira lite på anonymiteten. För den som vill nå mig finns numera en e-mail-länk under användarprofilen.

    SvaraRadera
  6. Hej,

    vem är storägarna i bolaget ?

    Vem är bakom CDS & CO och Cede & Co ?

    SvaraRadera
  7. Det området är fortfarande outforskat för min del. Festival har ju uppgett att L Lundin sitter på 4% (fritt ur minnet), i övrigt har jag bara kikat på den här listan.

    Holder Shares Held % of Shares Held
    I.A. Michael Investment Counsel Ltd. 5.83m 2.14%
    Pyramis Global Advisors LLC 3.08m 1.13%
    Canada Pension Plan Investment Board (Canada) 1.89m 0.69%
    Dimensional Fund Advisors, Inc. 1.73m 0.63%
    Fidelity Management & Research 1.70m 0.62%

    ...som finns på:

    http://markets.ft.com/ft/tearsheets/businessProfile.asp?s=PXX:TOR

    SvaraRadera