Pärlfrossarvecka - Dag 7 - BlackPearl shares

"Livet, universum och allting" - titeln på del tre av fem i Douglas Adams moderna klassiker "Liftarens Guide till galaxen". Den titeln hade jag egentligen tänkt mig på sista fakta-delen i den här serien men efter att ha funderat ett slag insåg jag att dagens ämnen/teman var mer eller mindre löst sammankopplade till själva aktien (listningen, utspädningen, ägandet osv).

"Not ever likely to switch..." är ett citat gällande listningen i Sverige. Vi hamnade i en ganska lång diskussion angående listningen på First North när vi ville höra oss för om planerna på ett eventuellt framtida skifte till en mer ansedd lista. Motiveringen var dels att det skulle kosta en hel del pengar att byta och dels att det skulle ställa krav på bolaget som man idag inte kan tillgodose, t ex att översätta alla pm till svenska osv. I en avslutande bisats tillade man dock att ingenting är skrivet i sten men min tolkning efter mötet var att något skifte inte kommer ske under överskådlig tid. Men, ifrån mötet i Stockholm en kväll senare har det kommit en del motstridiga signaler och jag utesluter inte att tolkningen kan vara felaktig eller att Sverige-besöket kanske tom kan ha fått ledningen att tänka i andra banor.

Med sig i bagaget hade sällskapet en fräsch utannonserad PP som då ännu inte hade stängts (officiellt). Vi gratulerade till att man lyckats ställa ut den på 5 CAD varvid Festival, till synes förvånad, utbrast något i stil med att "det förstår ni väl, vi skulle aldrig sätta den lägre än så, vi vill lika lite som ni ha utspädning, vi sitter i samma båt som alla andra aktieägare". Behovet av PP:n kan dock i ärlighetens namn debatteras ganska häftigt - en realistisk likviditetsprognos visar garanterat på att herrarna kunde väntat i minst ett år till men det här gänget tar ogärna risker, åtminstone var det ungefär så de motiverade den. I nästa andetag berättade man dock om hur svårt det är för större aktörer att få loss större mängder aktier om de vill köpa på sig en post BlackPearl och att detta utställande snarare handlade om att tillgodose sådana. Senare, under eftermiddagens session, tappade vi nästan hakan när Festival mycket tydligt deklarerade att Lundin gärna skulle roffat åt sig hela PP:n om man bara hade låtit honom göra det!


Vi testade i sammanhanget av en tes angående corner position (pga en idé om maximal förväntad utspädning före exit). I Kanada gäller dock inte 10% av aktierna som i Sverige utan 33% och det är Kanada som styr regelverket för BlackPearl.

Management + Lundin sitter på 25% av aktierna, drygt. Bilden vi fick var faktiskt att man hade väldigt begränsad koll på området och dessutom inte tycktes följa det särskilt noga. Jag vet att en del kommer tycka att jag är naiv som påstår att jag tror dem men de har inte hört Don/John halvförvirrat diskutera med varandra om vilka listor man egentligen har där saken till viss del kan följas. Ägarlistorna används hos BlackPearl i första hand till att säkra att man gör investeringspresentationer med rätt människor när det är turnédags (tur att det finns undantag...:)).

Stockholmsorganisatören/piratkollegan jacksparrow ställde en välformulerad fråga som verkligen inte gick att misstolka angående det export/import beteende av aktier (SWE/CAN) som kartlagts nitiskt under 2010 på placera.nu:s forum. Även här kommer konspirationsteoretikerna hävda skådespeleri men våra gentlemän var faktiskt anmärkningsvärt ovetande om vad som försiggått under året. Man hade hört talas om saken, så mycket förstod vi, och gissningen (för det var verkligen en sådan ifrån ledningen) handlade om att man trodde att det till stor del handlade om beställningsposter från större aktörer som samlades upp på endera sidan Atlanten till bästa möjliga pris.

Av en slump gled vi in på analyshusens bevakning av skutan efter att lång sikt berättat om hur vi i Sverige gemensamt brukar jaga de senaste rekarna för att släcka den mest extrema infotörsten. På det här området var Festival anmärkningsvärt frispråkig och berättade att han, utav analyshusen, kände störst förtroende för First Energy, Peters och Salman Partners. Alla tre sades ha rutinerade experter som följt såväl branschen som denna ledning under en längre tid och "understand what we're doing".

En diskussion om aktiekursen var naturligtvis oundviklig. Det finns dessutom en slide i presentationen kallad "BlackPearl Share Price Analysis" som inte är helt enkel att greppa. JF försökte förklara att han lagt in bilden för att visa på den enorma uppsidan och hur billig han forfarande anser att en pärla är, även utifrån dagens kommunicerade förutsättningar. Resurser kommer dessutom med tiden att omvandlas till reserver och han menar att det finns massor med uppsida ifrån nuvarande nivåer. Ett alternativt sätt att se på saken vore enligt John att "Buy Onion Lake and Mooney, get Blackrod for free".

K-Lunsen har på placera.nu:s forum också redogjort för hur JF under eftermiddagen hos Öhmans började prata om kursnivåer som 16 och 20 CAD som om de vore självklara avsatser på en framtida tänkt trappa. Försiktighetsgeneralen himself i ett helt eget spontant statement! Inte jag, inte vi, inte ens som en svar på en fråga! Jag höll både på att sätta lussekatten från Öhman i halsen och ramla av stolen samtidigt!

Jag vill avslutningsvis betona ytterligare en viktig sak (pekpinne) som K-Lunsen redan återgett ifrån sessionerna kopplat till priset på pärlor. Blanda inte samman redovisningens NAV med resursuppdateringens NPV! Under ytterligare en tid (fram till Jan 2012?) kommer BlackPearl handlas till långt över redovisningens Net Asset Value. Reservjusteringen i januari 2011 kommer innehålla ytterst måttliga justeringar och den som endast läser bolagets balansräkning kommer skaka förtvivlat på huvudet och gå bort sig fullständigt. Gör inte det misstaget, det är fortfarande ruskigt billigt att håva in pärlor!

Sista delen i denna serie blir en ganska lättsam uppsummering av lärdomarna och intrycken ifrån en oförglömlig dag och det avslutande avsnittet är planerat till mitten av den här veckan. Det värker i fingrarna nu och mitt glögglager håller på att ta slut så det är nog tur att pärlfrossarveckan snart är till ända.

12 kommentarer:

  1. Suweränt som vanligt Suw,tackar:-)

    Att en VD kommenterar aktiekursen och vad han "tycker" den är värd,ska man i vanliga fall ta med en stor nypa salt,men det här är varken en vanlig VD,vanligt bolag eller vanligt case.
    Så säger JF på det viset så tror jag fn det blir så:-)
    mvh
    Najad

    SvaraRadera
  2. Jag ser pärlan som det perfekta fallet, varje (risk)kapitalist dröm. Jag sätter risk här inom parentes eftersom jag anser att den är ytterst begränsad. Däremot får man aldrig glömma att det finns externa faktorer som en världsekonomi som balanserar en vinglig balansgång, därför ligger jag inte all in (men långt långt över min egna tillåtna maxexponering).

    Trevlig läsning som vanligt
    Håller lika hårt som vanligt
    mvh
    /D

    SvaraRadera
  3. Bäste Suw!
    Ännu en fantastisk sammanfattning! Kan inget tillägga eller kommentera. Du träffar helt rätt med tonen och vinklingen!
    Kanon!

    mvh / R

    SvaraRadera
  4. Mycket bra jobbat, Suwarrow! Det är ett stort nöje att läsa dina högkvalitativa alster om BlackPearl Resources.

    Keep up the good work!

    SvaraRadera
  5. Tack för ännu en underbar blogg :)) Pärlfrossarveckan till ära har aktien tickar på glatt uppåt. Kanon! /Henrik

    SvaraRadera
  6. När kommer sista delen? :)

    mvh

    SvaraRadera
  7. Rai, rai, rai ... veckor med julledigt och många skålar för pärlan. Du är en person som gör att jag sitter kvar. God fortsättning ... :)

    SvaraRadera
  8. Lite reklam för dej och din blogg!
    http://blissan.blogspot.com/2011/01/nagon-annans-askikt-om-allas-var-black.html

    SvaraRadera
  9. Var det någon som brände ut sig? :)

    /Johan

    SvaraRadera
  10. Vad hände, tog krafterna slut helt eller har jag missat något? Tappade du intresset för bloggen? Vet att du skrev något om att du kunde snöa in totalt på vissa saker och bara ägna dig åt dem för att sedan tappa tråden. Är det vad vi ser nu? :-)

    /Johan

    SvaraRadera
  11. När ska man gå in och köpa i BP R? Ser ut att gå ner igen?

    Mvh FB

    SvaraRadera
  12. Hej. strålande blogg. Väldigt intressant läsning, dock lite längesedan du uppdaterade nu.
    Hur ser du på förutsättningarna för BlackPearl idag?
    Jag söker ett kompliment till mina Africa Oil och ShaMaran aktier, och ser då PXX som ett "säkert" kort i sammanhanget:)

    Luktar det kursdubbling på en tvåårshorisont kanske?

    SvaraRadera